Árčí doporučuje
8.4.2015 Krátké info z pivovaru a malá pozvánka. Momentálně na spilce plzeňský ležák(13,2°), k odběru a ochutnání bude k dispozici v druhé polovině května, tak se můžete zatím pouze těšit, protože vše ostatní je již vypito a hlavně rozdáno. V kalendáři si rovněž zaškrtněte termín 23.5.2015, kdy se koná již tradiční Pivní Jarmark na Kostelním náměstí v Ústí.
17.10.2014 Je navařeno! Nabízím k odběru čerstvě dovařený(prokvašený) výrobek z pivovaru Středohoř. Jedná se o styl AIPA(American India Pale Ale), tedy pivko hodně nachmelené a voňavé. Citrusy a silice borovic z něho na vůni přímo křičí a výrazná hořkost jen umocňuje zážitek z tohoto 14° ejlíku. Pitelné je velmi! Myslím, že se mi tato várka velmi povedla a jedná se o pěkného představitele tohoto pivního stylu. Kdo byste tedy měl zájem, tak neváhejte a ozvěte se mi. Z várky 40 litrů je již 1,5 litru vypito(já tři kusy včera v noci po šichtě). Árčí doporučuje!
7.5.2014 Po delší pauze opět doporučení přímo od sládka. Na spilce jsou nyní dvě várky. Polotmavá 13° a 14,4°IPA. K odběru cca v polovině června. POZOR. Dnes již tradiční ústecký pivní jarmark se koná 17.5. opět u kostela. V plánu je výlet po Středohoří s odpoledním návratem přímo do víru pivního dění. Přidá se někdo?
25.11. Takže z 10° zbývá posledních 6 lahví, takže pokud je zájem, tak se ozvěte. Co se polotmavé 13° týká, tak ta je rovněž k dispozici. Jen je trochu více pěnivá, takže je potřeba nechat pootevřenou lahev dokud nevypění. Stočil jsem toto pivko trochu dřív než jsem měl, takže mi kvasilo ještě v lahvích. Chuť je excelentní, jen ta pěnivost mi to trochu kalí. I tak ale Árčí doporučuje.
9.10. Krátké info z minipivovaru Středohoř. Za cca 14 dní bude k dispozici 10° IPA(svrchně kvašené) a začátkem prosince polotmavý ležák 13°. V plánu do vánoc je ještě česká klasika 12°světlý ležák. Dá-li bůh štěstí, rád se o ně s vámi podělím.
5.9. V sobotu 7.9. se v Ostrově koná svatba a při té příležitosti proběhne i tombola. Podle našeho dobře informovaného zdroje bude tombola obsahovat i několik cen poskytnutých rodinným pivovarem Středohoř. Árčí doporučuje!
15.6. Dobrá zpráva pro milovníky regionálních piv. Už i velké obchodní řetězce si začínají uvědomovat, že lidé ocení kvalitu a rozmanitost i v segmentu piv. A proto je nyní v nabídce Penny marketů množství regionálních piv, jež běžně v Ústí neseženete. Namátkou zmíním Poutníka, Rebela, Strakonického Dudáka či Bakaláře. Nabídka je samozřejmě širší, takže se o tom neváhejte přesvědčit na vlastní oči. Árčí doporučuje!!!
11.4. Tak to tu jetě nebylo. Dnes vám doporučím pivo z velkého pivovaru a sice přímo z Velkého Března. U příležitosti 260 let od založení pivovaru tam totiž uvařili pivo hodné naší pozornosti. Jedná se o polotmavý speciál Březňák(13°) jantarové barvy. Pivko je to, k mému velkému překvapení, velmi podařené. Parádní karamelová vůně i skutečně tmavě jantarová barva slibují i zajímavý chuťový zážitek a ten se opravdu dostaví. Karamel i chmelová hořkost zde souzní naprosto příkladně a vybízejí k dalšímu a dalšímu napití. Tento velkobřezenský počin za to rozhodně stojí. Árčí doporučuje!!
- aktualizace 20.4. čepovaná varianta je ještě lepší než ta lahvovaná. Árčí důrazně doporučuje!!!
22.3. Klíšský minipivovar Středohoř hlásí nové pivo na čepu(v PET lahvi). Právě finišuje dozrávání nového piva z našeho rodinného pivovaru. A myslím že se povedlo. Jde o variaci na styl Märzen, kdy jsem použil slady vídeňský(50%), mnichovský(25%) a plzeňský(25%) a také německý chmel Spalter select. Vařeno bylo klasicky dekokcí na dva rmuty. Případní zájemci o vzorek nechť se mi přihlásí. Asi bude rychle ubývat(je totiž extrémě pitelné) a moc ho není. Árčí doporučuje!
8.2. Krátká zpráva z Labutě v Litoměřicích. Na čepu je celkem solidní bockbier(v tomto případě 16° spodně kvašená, plné sladovější chuti a tmavší barvy), která v tomto mrazivém období potěší a zahřeje. Árčí doporučuje!!!
15.1. To co se jednou stát zákonitě muselo se na konci listopadu uvařilo a na Silvestra kompletně vypilo. Řeč je o první várce klíšského pivovaru Středohoř. Vařeno bylo poctivě ze surovin(slad, chmel, kvasnice a voda). Slady byly použity dva(světlý plzeňský a mnichovský), chmel byl použit Sládek a Žatecký poloraný Červeňák a kvasnice Saflager W-34/70. Vařilo se dekokcí na dva rmuty s chmelením na třikrát, kvašení probíhalo na spilce(v lednici) při teplotě 10°C a dokvašování probíhalo při cca 2-3°C. Vše bylo spočítáno na stupňovitost 11°, což nakonec přesně vyšlo a alkohol se pohyboval okolo 3,2%. Dílo se povedlo a už teď nám dokvašují další dvě várky.
Árčí doporučuje!!!
pivovar...
scezování....
chmelovar....
1.ochutnávka....
6.12. Dnes jsem zde s mimořádnou šancí ochutnat pivko z Kácovského pivovaru. Překvapivě v Bille v OC Forum jsem objevil sixpack piva Hubertus z Kácova. A sice 2x výčepní, 2x ležák a 2x tmavé. Oba světlé druhy se vyznačují sladovější chutí. Hořkost vynikne až při doznívání, které je rovněž sladovější. Pěna i říz jsou v pořádku, plnost optimální. Tmavé pivo ocení i vaše drahé polovičky. Jedná se vskutku o výjimečnou příležitost dopřát si toto, v severních Čechách, netradiční pivo. Árčí doporučuje!!!
16.10. Tentokrát něco ze vzdálenějších končin. Kdo z vás zavítá někdy do kraje pod naším nejvyšším pohořím a konkrétně do jeho východní části, neměl by si nechat ujít město Dvůr Králové a místní menší pivovar Tambor. Jejich pivko se točí po místních hospodách a navíc je k dostání i v lahvové podobě. Doporučil bych především pivovarskou prodejnu přímo v areálu samotného pivovaru. Výběr je veliký a na své si přijde i pivní sběratel(sklo, tácky...apod.) Pivo samotné mi přišlo trochu více chmelené, než je zvykem a tak se hořkost silic dosyta projevila v každém doušku. Árčí doporučuje.
6.9. Tentokráte zabrousím do kategorie piv pšeničných a tedy svrchně kvašených. Po několikerém testování piv této kategorie(co kaufland a jiné markety umožnily) bych vám rád doporučil dostupného a zároveň chuťově velmi reprezentativního zástupce této kategorie, a sice Primátor-Weizen
- pivo je to příjemně banánově aromatické s osvěžující a lahodnou chutí. Pokud tedy máte chuť na svrchně kvašené pšeničné nefiltrované světlé pivo.........Árčí doporučuje!!
15.8. Milí pivní přátelé, tuto sobotu se v nedalekých Litoměřicích uskuteční 3. ročník litoměřických pivních slavností. Nabídka pivovárků je opět pestrá a zaměřená na pivovary střední velikosti. Ovšem žádná europiva!!! Máte-li chuť, připojte se k nám a prožijme tak spolu další pivně-poznávací výlet, tentokrát i s doprovodem malého Fajta. Árčí doporučuje!
24.5. Takže pivní jarmark se povedl. U mně osobně zvítězila dvanáctka ze Studánky v kategorii ležáků a v kategorii svrchně kvašených piv Samuraj od Kocoura. Cenu dámské části naší poroty získal pivovárek Hastrman za své Aloe bier. Cesta domů byla dlouhá a klikatá.
5.5. Dobrá zpráva pro milovníky piva Kocour(všech jeho druhů). Ve večerce(Česká večerka) pod Poliklinikou začali prodávat pivka od tohoto populárního pivovárku. Výběr mají dostatečný a je tam příjemná(dámská) obsluha. Árčí doporučuje.
25.4. Milovníky piva bych chtěl touto cestou upozornit na sobotu 19.5., kdy se na Kostelním náměstí v Ústí koná již druhý ročník pivního jarmarku viz. www.usteckypivnijarmark.estranky.cz/clanky/program-2012.html.
Jedná se výbornou akci malých pivovarů, jež nabízí příjemné strávení soboty ve společnosti přátel zlatého pěnivého moku. Árčí doporučuje!!!
11.4.Tentokrát vám představím jedinečné pivo z blízkého malého pivovaru. A sice varnsdorfského Kocoura Pale Ale. Jedná se o klasický Pale Ale, tedy pivo svrchně kvašené s přidáním většího množství chmele a pivo jež není oproti českým zvyklostem vařeno z ječných, ale z žitných sladů. Při vaření je také použita technologie studeného chmelení, kdy se pro dosažení větší hořkosti piva přidává chmel ještě při dokvašování za studena. Sametová hořkost a ovocná vůně, to je klasický Pale Ale od Kocoura. A
15.3. Plné, více chmelené(tedy hořčejší) a především velmi dobře pitelné pivo. Na čepu mají světlý ležák, polotmavý a tmavý ležák a nakuřované pivo. Název piva je Kousek a vaří se v Litoměřicích v minipivovaru Koliba u výstaviště. Vřele doporučuji. A